Mei, ‘Maand van de Voet’! (2010)

De ‘Maand van de Voet’ vindt plaats in de maand mei en is een initiatief van de FIP (Fédération International des Podologues). De FIP is de wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de voeten, waar ook de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) deel van uitmaakt.

Dit jaar staat de maand van de voet in het teken van de ‘ouder wordende voet’, de voeten van 50-plussers.

Een actief leven leiden en last hebben van uw voeten, dat is een combinatie die voor een actieve 50-plusser niet samengaat. Een 50-plusser staat immers midden in het leven, wil genieten en wil vooruit! Voor de voeten is dan een belangrijke taak weggelegd en als zij de 50-plusser ervan weerhouden om activiteiten op een plezierige manier uit te voeren, dan kan een podotherapeut, de voetspecialist bij uitstek, wellicht uitkomst bieden.

De 50-plusser van nu staat midden in het leven. Er wordt volop gewerkt, maar ook genoten van (pre)pensioen en vrije tijd. De kleinkinderen zijn wellicht vaker bij oma en opa. Er is meer tijd voor hobby’s en sporten, en men besteedt over het algemeen meer aandacht aan lichaam en geest. Op dit moment zijn er meer dan 5,6 miljoen 50-plussers, ofwel ‘senioren’, in Nederland. Je staat er niet dagelijks bij stil, maar dat zijn bij elkaar opgeteld heel wat voeten die dagelijks de nodige kilometers afleggen.

Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten veranderen. U voelt misschien dat uw voeten wat meer gaan doorzakken en u ziet wellicht ook dat uw voeten breder zijn geworden. Nadat u bij uw huisarts bent geweest en een verwijzing voor een podotherapeut heeft gekregen, kunt u te-recht bij één van de 600 podotherapeuten in Nederland. Maar wat doet een podotherapeut nou precies? De belangrijkste taak van een podotherapeut is het behandelen van directe voetklach-ten. Maar u kunt ook enkel-, knie-, heup- en rugklachten ontwikkelen als uw voeten niet goed functioneren. En ook de behandeling van die klachten behoort tot het vakgebied van een podo-therapeut. Het takenpakket van een podotherapeut omvat in bijzondere gevallen ook het knippen van nagels en het verwijderen van eelt.

De voeten van diabetes- en reumapatiënten verdienen extra aandacht. Door aantasting van de zenuwbanen kan bij diabetespatiënten een gevoelsstoornis optreden waardoor de voeten kwets-baarder zijn voor eventuele defecten aan de huid. Een belangrijke taak van de podotherapeut is dan het screenen van de voeten op eventuele gevoelsstoornissen en het geven van advies. Ook behandelt een podotherapeut wonden aan de voeten en benen van diabetespatiënten. Bij reu-mapatiënten kan de voetvorm veranderen, wat allerlei klachten met zich mee kan brengen. Ook hier is (preventieve) behandeling mogelijk om klachten te voorkomen of te verhelpen. Zoals u leest is het takenpakket van een podotherapeut divers. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk weer goed op weg te helpen.

Soms echter blijkt dat de oorzaak van de voet- en beenproblemen ergens anders ligt. Bijvoor-beeld aan de bloedvaten. Als de doorstroming van de aderen niet optimaal is, doordat zich vet-achtige stoffen hebben afgezet aan de vaatwanden, dan kan dit leiden tot een milde of zelfs ernstige vorm van vaatlijden. Dit wordt ‘Perifeer Arterieel Vaatlijden’ (PAV) genoemd. U kent deze aandoening wellicht als ‘aderverkalking’. Als u tijdens het eerder genoemde vraaggesprek aan de podotherapeut aangeeft dat u tijdens het lopen last heeft van bijvoorbeeld krampen in de kuiten en dat de pijn weer verdwijnt als u even uitrust, dan gaat er bij de podotherapeut onge-twijfeld een belletje rinkelen. Dit klachtenbeeld wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.

Voor u is echter ook een belangrijke taak weggelegd; een goede voetverzorging begint immers bij uzelf. Nog even een aantal praktische verzorgingstips:
• Was uw voeten regelmatig met een milde alkalivrije zeep. Alkalivrij betekent ‘zonder zeep’. Deze speciale zeep heeft een vrijwel neutrale PH-waarde en tast de natuurlijke beschermlaag van uw huid niet aan.
• Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
• Smeer uw voeten regelmatig in met bijvoorbeeld babyolie of een crème ter voorkoming van een droge huid en kloofjes.
• Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad. Bij een langer voetenbad verweekt de huid waardoor deze extra kwetsbaar is voor wondjes of infecties. Hebt u een wondje aan uw voet neem dan geen voetenbad. Dit belemmert namelijk de wondgenezing.
• Knip uw nagels altijd recht af. Dit voorkomt ingroei.
• Draag geen strakke kousen of sokken.
• Draag goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen.
Maar vooral: Luister naar uw voeten!

Kijk voor meer informatie op www.podotherapie.nl.

Vergeet je voeten niet!

Uw voeten, mijn zorg!

oudevoet

Deel viaShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email