Behandel-/therapiemogelijkheden
Hieronder volgt een overzicht van de therapiemogelijkheden, veelal met vermelding van bij welke voetafwijkingen deze toegepast kunnen worden.
Behandelingen/therapieën
Er zijn vele voetafwijkingen die voor een podotherapeutische behandeling in aanmerking kunnen komen. Voorafgaand aan de behandeling vindt een vraaggesprek plaats, waarin door de podotherapeut onder andere gevraagd wordt naar de aard en duur van de klachten. Daarna begint het voetonderzoek. Dat onderzoek kan uitgebreid worden met een knie-, heup- of rugonderzoek.
De oorzaak van de klachten wordt opgespoord, waarna de podotherapeut een behandelplan opstelt en dat met u bespreekt. Bij diabetespatiënten vindt er een screening plaats om (eventuele) complicaties aan de voeten op te sporen. Deze screening bestaat uit het testen van de zenuwen, het controleren van de bloeddoorstroming, het testen van de beweeglijkheid van gewrichten in de voet en het geven van adviezen met betrekking tot de verzorging van de voeten en het te dragen schoeisel.
Voetgerelateerde klachten kunnen ontstaan door:
- stands- en/of vormafwijkingen van de voet (platvoeten, holvoeten, ‘doorgezakte’ voeten, aangeboren afwijkingen)
- teenafwijkingen (hamertenen, klauwtenen, scheefstaande grote teen)
- nagelproblemen (bijvoorbeeld de ingegroeide nagel)
- huidproblemen (overmatige eeltvorming, likdoorns)
- vaatproblemen
- specifieke problemen bij diabetes mellitus/reuma/kinderen/sporters
- overbelasting, (sport)blessure
- schoeisel
Podotherapeutische zolen
Inlay’s opgebouwd uit rubber en/of kurken elementen, afgewerkt met leer of kunststof. Podotherapeutische zolen (ook wel bekend als ‘steunzolen’) worden toegepast bij: voetklachten veroorzaakt door vergroeiingen (zowel aangeboren, traumatisch als postoperatief), klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en/of de lumbale wervelkolom, die vaak veroorzaakt worden door disbalans in de drukverdeling en specifieke voetproblemen, zoals voorkomend bij diabetische of reumatische patiënten. Met zooltherapie wordt gezorgd voor een standsverandering of betere drukverdeling onder de voeten, waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen.
Orthese
Een op maat gemaakt hulpmiddel van siliconen-materiaal voor correctie van een afwijkende teenstand of voor ontlasting van drukplekken aan of tussen de tenen. Een orthese (ook wel bekend als een ‘teenstukje’) wordt gebruikt om het ontstaan en/of bestaan van voet-, teen- en nagelklachten te corrigeren of protegeren en wordt bijvoorbeeld toegepast bij: hallux (abducto) valgus, hamertenen, pijnlijke keratoma en nagels. Afhankelijk van de aandoening en de mobiliteit van de tenen zal een orthese gedragen moeten worden tot de patiënt klachtenvrij is, of gedurende de rest van het leven.
Manuele therapie
In sommige gevallen zorgt een blokkade in één of meer gebieden in de voet ervoor dat deze niet optimaal kan functioneren. Dit kan een negatief effect hebben op de algemene functie. Om dergelijke blokkades op te heffen kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht ‘losgemaakt’. De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie.
Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-HBO-cursus “Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk” gevolgd. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, de enkel en soms het onderbeen/de knie. Intercollegiaal overleg met andere behandelaars zoals een manueel therapeut, arts of osteopaat wordt makkelijker en er kan een meer gerichte vraagstelling voor verder onderzoek/behandeling plaatsvinden.
Orthonyxie
Een nagelregulatie door middel van een beugel (ook wel bekend als een ‘nagelbeugel’), die als therapie wordt toegepast ter correctie van de nagelplaat bij pijnlijk ingegroeide teennagels (‘unguis incarnatus’) en ter correctie van een afwijkende vorm (‘hyperconvexiteit’) van de nagel.
Prothese
Een hulpmiddel om de plaats van een geamputeerde teen (digitus) of een deel daarvan te compenseren. Nagelprothesen worden toegepast bij vergroeiingen of bij gedeformeerde nagels.
Instrumentele behandeling
Wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan of mag uitvoeren, zal een podotherapeut zijn/haar behandeling overnemen. Hierbij wordt dan gedacht aan het verwijderen van overmatig eelt (‘hyperkeratose’), likdoorns (‘keratoma’), kloven, het behandelen van nagelklachten, etc. Met name bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden kan de instrumentele behandeling een belangrijke plaats innemen. De behandelingen worden alleen verricht als er sprake is van een medische indicatie of op verwijzing van een arts. Huid- en nagelaandoeningen kregen in 2014 bijzondere aandacht in de ‘Maand van de Voet‘!
Wondbehandeling
Bij diabetespatiënten komt het voor dat er een wond (ulcus) ontstaat als gevolg van het gevoelsverlies (neuropathie) in de voeten. Indien u een wondje heeft ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts. De wond moet zo snel mogelijk gezien worden, zeker als er ook tekenen van infectie optreden. Een infectie herkent u aan roodheid, warmte en zwelling rondom de wond. De huisarts zal bepalen of de wond door de podotherapeut in de praktijk of een gespecialiseerd team in het ziekenhuis zal worden behandeld. Diabetische wonden worden doorgaans behandeld door het weghalen van het aanwezige eelt en het verbinden middels speciale verband technieken. Diabetische wonden ontstaat veelal door overdruk. Om deze druk te reduceren zal er vilttherapie worden toegepast voor tijdelijk lokale drukvermindering. Wanneer de wond genezen is worden er doorgaans hulpmiddelen als ortheses of podotherapeutische zolen vervaardigd of u wordt doorverwezen naar de specialist voor orthopedische schoenen om de kans op nieuwe wonden te reduceren.
Voorlopige protectieve therapieën
Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van de definitieve therapie. Het geeft een mogelijkheid tot snelle vermindering van de druk op een pijnlijke plaats of tot ontlasting en bescherming van wondjes, door middel van onder andere een viltverband. Ook een taping wordt vaak gebruikt in afwachting van de definitieve therapie. Een taping heeft als doel een pees, spier of ligament direct te ontlasten, waardoor er een onmiddellijke pijnverlichting ontstaat.
Preventieve adviezen
Dit betreft met name voetverzorgings- en schoenadviezen. Soms worden ook oefeningen meegegeven die de patiënt thuis zelf kan uitvoeren.
Voetverzorgings- en voethygiëne-adviezen
Wanneer het niet noodzakelijk blijkt te zijn om een hulpmiddel te vervaardigen, kan het probleem vaak worden opgelost door advies over een adequate (dagelijkse) voet- en nagelverzorging en -hygiëne. Een dergelijk advies omvat tevens het controleren op drukplekken, nagelingroei en verwondingen. Dit vormt met name bij patiënten met allerlei vaatlijden (inclusief diabetes mellitus-patiënten) een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Zweetvoeten en schoenreiniging
Met zweetvoeten wordt meestal bedoeld voeten die een ‘onaangename geur’ verspreiden. De vieze stank ontstaat door geuren die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd. Stinksokken en tenenkaas zijn de bijbehorende bekende termen. Bacteriën groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn, en waar voldoende voedingstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën de ideale plek.
Maar zweetvoeten kan ook betekenen: voeten die overmatig zweten. De medische term daarvoor is ‘hyperhidrosis’. Hyperhidrosis is een aandoening waarbij er abnormaal veel zweet wordt geproduceerd. Dit kan voorkomen in de oksels (‘hyperhidrosis axillaris’), op de handpalmen (‘hyperhidrosis palmaris’) en op de voetzolen (‘hyperhidrosis plantares’). Hyperhidrosis-voeten zijn continu helemaal nat van het zweet en vaak ook koud. De huid wordt door de overmatige zweetproductie verweekt en rimpelig. Uiteraard zijn de vochtige omstandigheden bij hyperhidrosis ideaal om last te krijgen van stinkende voeten, en vaak hebben hyperhidrosis patiënten daar ook last van, maar hyperhidrosis is toch wat anders dan wat men normaal gesproken bedoelt met gewone zweetvoeten.
Hoe ontstaan zweetvoeten?
De voeten zijn, net als de handpalmen, ruim voorzien van zweetklieren. Daarnaast hebben de voeten een dikke hoornlaag, dat is de bovenste huidlaag bestaande uit afschilferende afgestorven cellen. Deze afgestorven cellen, vooral in combinatie met een vochtige omgeving, vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.
Er is onderzoek gedaan naar bacteriën die op voeten groeien. Er worden heel veel verschillende soorten gevonden. Ook schimmels en gisten kunnen voorkomen. Overgroei van schimmels wordt het meest gezien tussen de tenen. Hierdoor kan de huid gaan schilferen, waardoor er losse velletjes te zien zijn tussen de tenen. Dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar het is een voetschimmel.
Doordat de Westerse mens een groot deel van de dag de voeten heeft opgesloten in lucht- en waterdichte schoenen, ook nog met warme sokken er omheen, ontstaat een temperatuur van tussen de 30 en 40°C. Deze vochtige en warme omstandigheden zijn perfect voor de groei van bacteriën. Bacteriën produceren afvalstoffen en onaangename geuren. Zweet stinkt niet op het moment dat het uit het lichaam komt, maar gewone huidbacteriën, die normaal op de huid voorkomen, kunnen bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen. De geur wordt dus veroorzaakt door de bacteriën. Door het aantal bacteriën op de huid te verminderen, kan men zweetvoeten bestrijden.
Wat is er aan zweetvoeten te doen?
- Voeten wassen: Goed en vaak de voeten wassen is de beste remedie. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en zeep. Een kwartiertje inweken in een voetenbad aan het einde van de dag is vaak ook prettig. Aan het badwater kan eventueel zeezout worden toegevoegd of een bacteriedodend middel.
- Schone en droge sokken: Draag elke dag schone sokken. Verwissel ze desnoods meerdere keren per dag. Draag sokken van katoen of wol, in plaats van van polyester. Die absorberen beter en houden de voeten droog. Een dikkere sok ventileert beter dan een dunne sok. Twee paar sokken over elkaar kan ook (eerst een katoenen, daaroverheen een wollen). Dit lijkt tegenstrijdig, maar het vocht wordt hierdoor beter afgevoerd. Er bestaan ook sokken met ingeweven zilver. Dat zou een effect hebben op bacteriën. Het is nog niet helemaal duidelijk of dat wel werkt tegen zweetvoeten.
- Voeten droog houden: Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht.
- Draag goed ventilerende schoenen: Vermijd kunststof materialen, zoals rubber en nylon. Slechte schoenen zijn gymschoenen zonder ventilatie in de stof. Goede schoenen zijn leren schoenen met ventilatie, of speciale ventilerende schoenen (Nike Air Max of Geox schoenen bijvoorbeeld). En slippers, sandalen, open sloffen, etc. Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen (dit wordt niet aangeraden voor mensen met diabetes en/of vaatlijden). Laat de schoenen drogen.
Hoe kan ik mijn (sport)schoenen droog houden?
Draag niet elke dag dezelfde schoenen, zodat ze kunnen drogen. Wat eigenlijk erg vreemd is, is dat we onze kleding vaak wassen en het schoeisel wat we dagelijks gebruiken weinig tot geen aandacht krijgt. Het is dan ook niet vreemd dat op den duur schoenen gaan ruiken door de transpiratie in combinatie me een temperatuur van tot wel 40°C. Gemiddeld produceren voeten 250 ml transpiratie per dag, dat vocht is een ideale omgeving voor schimmels en bacteriën. Naast voetengeur kan dit voetschimmel en zelfs kalknagels tot gevolg hebben.
Het is belangrijk om schoenen af te wisselen, zodat het vocht aan de binnenzijde van de schoen weg kan. Haal daarom dagelijks voordat u gaat slapen uw binnenzolen/steunzolen uit uw schoenen zodat het vocht wat in de zool getrokken is weg kan en laat uw schoen ventileren. Mocht uw schoen desondanks de volgende ochtend nog vochtig zijn of een vervelende geur afscheiden, dan is de ‘Shoefresh’ mogelijk een uitkomst voor u.
Shoefresh
Met de Shoefresh kunt u uw schoenen aan de binnenzijde reinigen, zodat het vocht en de eventuele vervelende geur uit mijn schoenen verdwijnt. De Shoefresh is een elektrisch apparaat dat schoenen reinigt en droogt zonder dat u er omkijken naar heeft. Het enige dat u hoeft te doen is uw schoenen op de Shoefresh plaatsen. Dankzij een infrarood-sensor begint de Shoefresh meteen te werken als er iets op de houder wordt geplaatst. Binnen een half uurtje zijn uw schoenen van binnen schoon en droog.
Doordat het drogen van binnenuit gebeurt is het niet slecht voor de schoenen. Het leer droogt niet uit zoals het geval is als schoenen bij de verwarming worden gezet. Het reinigen van de binnenkant van de schoenen gebeurt via ozon. Voor het drogen wordt warme lucht gebruikt. Daarvoor is de Shoefresh voorzien van twee ventilatoren, voor iedere schoen één. De houders van de Shoefresh zijn geschikt voor alle soorten en maten schoenen en laarzen, maar bijvoorbeeld ook voor pantoffels, handschoenen, scheenbeschermers of een motorhelm.
Vanaf het najaar van 2017 staat er een ShoeFresh bij Podotherapie Cranendonck in de wachtruimte (vrij toegankelijk). Tijdens de openingsuren van de praktijk (bijvoorbeeld tijdens uw afspraak) kunt u de Shoefresh vrijblijvend testen en daarop een paar schoenen laten desinfecteren en drogen. Wilt u meer weten over de ShoeFresh en de werking van het apparaat, klik dan hier. En klik hier en hier voor twee informatievideo’s over de Shoefresh.
Schoenadviezen
Wanneer het niet noodzakelijk blijkt te zijn om een hulpmiddel te vervaardigen, kan het probleem vaak worden opgelost door advies over schoeisel. De podotherapeut houdt bij het geven van een schoenadvies rekening met de anatomische eigenschappen van uw voeten, het gebruikersdoel (zoals werk- of sportactiviteiten), gebruik van therapeutische zolen, orthesen en de intensiteit van het gebruik.
Voeten en diabetes mellitus
Mensen met diabetes mellitus (DM) hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder DM. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier patiënten met DM vroeg of laat te maken krijgt met een voetprobleem. Voetproblemen bij DM-patiënten kunnen ontstaan door een beschadiging aan de zenuwen (neuropathie), slechte doorbloeding (ten gevolge van aderverkalking van de bloedvaten) en/of een infectie.
Voeten en Reuma
Uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft. Door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten verandert uiteindelijk de voetvorm. Door tijdig ingrijpen van de podotherapeut wordt getracht om voetklachten te verminderen en pijn te bestrijden. Let wel, volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk. Reumatische voeten kregen in 2011 bijzondere aandacht in de ‘Maand van de Voet‘!
Voetproblemen bij (ex-)kankerpatiënten
Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. De overlevingskansen van kankerpatiënten variëren sterk per soort kanker en van het stadium waarin de ziekte is vastgesteld. Ruwweg geneest ongeveer de helft van alle kankerpatiënten. Hoewel de veranderingen langzaam gaan, zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten de afgelopen decennia gestaag gestegen. Wanneer een patiënt behandelingen ondergaat vanwege de diagnose kanker kan de patiënt geconfronteerd worden met allerlei ongewenste neveneffecten. Elk medicijn en elke behandeling heeft ongewenste bijwerkingen; sommigen zullen verdwijnen na de behandeling, maar anderen kunnen blijvend zijn. De behandeling van kanker kan problemen veroorzaken aan de voeten, zoals het ‘hand-voet syndroom’.
De meest voorkomende klachten aan de voeten naar aanleiding van de behandeling van kanker zijn:
- veranderingen aan de huid: droogheid, schilferingen, overmatige eeltvorming, blaren, pijn, verkleuring, jeuk
- veranderingen aan de nagels: groeistoornis, loslaten nagelbed, dwarse ribbels, splijten, verdikking, verkleuring
- beschadiging aan de zenuwuiteinden (neuropathie): verminderde tastzin, veranderd gevoel in de voeten, het gevoel hebben op watten te lopen, koude voeten (deze klachten kunnen enkele maanden tot jaren blijven bestaan)
- ‘hand-voet syndroom’: handpalmen en/of voetzolen tintelen, worden gevoelloos, pijnlijk, gezwollen of rood, huiduitslag, droge of jeukende huid, vormverandering van vingernagels, snelgroeiende nagelriemen, kleurverandering teennagels, nagels laten los of gaan eraf
- fotosensitiviteit: gevoeligheid voor zonlicht, waardoor bij zelfs een klein momentje in een matig zonnetje blaren op de huid ontstaan
- secundair lymfoedeem: dit kan ontstaan als gevolg van beschadiging van de lymfevaten, bijvoorbeeld door de behandeling van kanker (door het wegnemen van de oksel- of liesklieren en/of door beschadiging door bestraling, vermindert de afvoer van vocht)
De podotherapeutische behandeling strekt zich uit van huid- en/of nagelbehandeling tot aan het beschermen van de voetzool door middel van het aanmeten van drukontlastende zolen en/of ortheses. De behandeling zal altijd in overleg en met toestemming van de behandelend arts of verpleegkundige gestart worden.
Indien u in het verleden kanker heeft gehad kunt u ook terecht bij Podotherapie Cranendonck. Een verwijzing van uw huisarts of specialist is dan wel noodzakelijk. Aangezien een behandeling van kanker in het verleden vaak heel lang doorwerkt in het heden is het van belang om de juiste kennis hiervan te hebben, zodat de eventuele podotherapeutische therapie hierop aangepast kan worden.
Onder het motto ‘Kanker? Laat u niet onder de voet lopen!’ krijgen voetproblemen bij (voormalige) kankerpatiënten in 2016 bijzondere aandacht in de ‘Maand van de Voet‘!
Kinderen
Tijdens de ontwikkeling van de kindervoet zien we geleidelijk aan een verandering in stand van de voeten en de benen optreden. Afhankelijk van de leeftijd het kind zal de stand van de voeten en de benen tijdens de groei overgaan van een o-stand van de benen naar een x-stand van de benen (om meer stabiliteit te verkrijgen). Pas ongeveer vanaf het 6e levensjaar zullen de benen een ‘rechte’ vorm aannemen. Afhankelijk van de klachten en de mate van afwijkende voetstand kan de podotherapeut ingrijpen en de voetstand corrigeren. Vaak is echter (schoen)advies voldoende om de afwikkeling en stand van de voet te verbeteren. De voeten van kinderen kregen in 2009 bijzondere aandacht in de ‘Maand van de Voet‘!
Sporters
Als gevolg van een (sport)blessure kunnen voetklachten ontstaan, waarbij de oorzaak van de blessure veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Samen met de podotherapeut kan gekeken worden of de klachten veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand en/of een verkeerd looppatroon. Ook preventief onderzoek kan plaatsvinden om te voorkomen dat klachten of blessures bij het sporten ontstaan. De voeten van sporters kregen in 2008 bijzondere aandacht in de ‘Maand van de Voet‘!
Sportcompressiekousen
Sinds de Nederlandse atleet Bram Som na een lange periode van kuitklachten Europees kampioen werd op de 800 meter hardlopen, met compressiekousen aan, lijken deze kousen aan populariteit te winnen. Compressiekousen bestaan al een lange tijd, maar tegenwoordig is er een elegantere sportcompressiekous die een vondst lijkt te zijn voor alle sporters met pijnlijke onderbenen. Momenteel staat de ontwikkeling van de sportcompressiekous nog in de kinderschoenen. Hierdoor is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat de werking van de sportcompressiekous verduidelijkt of bevestigt. Op dit moment is het dan ook voor iedereen met onderbeenklachten de moeite waard om de sportcompressiekous eens te proberen.
Pijn in de onderbenen is een veelvoorkomende klacht bij sportbeoefenaren. Vooral bij sporten waarbij veel gerend en gedraaid wordt zoals atletiek, klassieke teamsporten zoals voetbal, volleybal en hockey, maar ook bij schaatsen en skeeleren komen onderbeenklachten vaak voor. Als deze onderbeenpijn alleen tijdens de beoefening van sport optreedt, komt dat vaak door het zogenaamde ‘inspanningsgebonden compartimenten syndroom’ of ‘logesyndroom’. Treedt de pijn echter ook voor of na de inspanning op, dan is er vaak sprake van zogenaamde ‘shin-splints’ (springersschenenbotvlies-irritatie van de schenen) of mogelijk zelfs van een stressfractuur (botscheurtje ontstaan door overbelasting). Het dragen van compressiekousen heeft mogelijk op al deze drie oorzaken van onderbeenpijn een voordelig effect.
Sporters die de sportcompressiekousen hebben geprobeerd, lijken de voordelige effecten van die kousen te bevestigen. Meerdere sporters gaven aan het dragen van de kousen als positief te ervaren. De steun die de kousen geven en de mogelijke bescherming tegen blessures worden aangegeven als voordelige effecten. Ook meende een aantal sporters dat de kousen een bevorderend effect hadden op het herstel van hun onderbeenblessures. Klik hier voor een video over ervaringen met de compressiekous.
De sportcompressiekousen van Herzog hebben op de volgende manieren een gunstige werking vóór-, tijdens- en na sportbeoefening:
- Blessurepreventie: Tijdens de voetlanding in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.
- Inzetbaar bij blessurebehandeling: Na zweepslag (spierscheur) of verkramping (microscheur) in de kuit worden de wondranden door de comprimerende kous goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan. De kousen fungeren als een hechtpleister waardoor de blessure sneller zal genezen.
- Schokdempend: De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Dit schokdempende effect zorgt ervoor dat er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.
- Herstel- en prestatiebevorderend: Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercelweefsel worden afgebroken. Spiercelresten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd. Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning, te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.
Klik hier en hier voor video’s over het aan- en uittrekken van de compressiekousen van Herzog. De kousen van Herzog zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, roze, blauw, geel en groen.
Voorkom irritatie aan de peesplaat
De Herzog compressie enkelsokken leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van irritatie van de peesplaat onder de voet en houden de voetboog op spanning. Bovendien zijn het superieure sportsokken met een ergonomische linker- en rechtervoet, gebreid met antibacteriële garens, met extra demping rond de bal van de voet en onder het hielbot om het vetlaagje hieronder te beschermen. De enkelsok geeft een stevige compressie op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn. Die extra compressie is van belang om de natuurlijke welving van de voetzool in stand te houden en de peesplaat te ontlasten waardoor de voetboog minder zal doorzakken.
Voorkom gezwollen voeten
Veel wandelaars, en in mindere mate soms ook hardlopers, kennen het fenomeen van ‘gezwollen’ voeten tijdens en na een stevige wandeling of run. De voeten voelen op den duur pijnlijk aan, en het verdergaan wordt soms ernstig gehinderd. Tot op heden was daar nog geen goede remedie tegen, anders dan de benen hoog leggen in pauzes en na de inspanning. De oorzaak van dit ongemak zit hem voornamelijk in de binding van vocht met de eiwitrijke afbraakproducten die vrijkomen bij inspanning. Dit vocht (oedeem) kan gedurende de inspanning niet snel genoeg door het aderlijke systeem uit voeten en enkels worden afgevoerd. Een bijdrage aan een snellere afvoer kan worden geleverd door gedoseerde compressie van buitenaf toe te dienen. Een techniek die door Herzog al in de jaren ‘90 werd ontwikkeld en steeds verder werd geperfectioneerd.