Podotherapie

Podotherapie

Podotherapie

Een podotherapeut behandelt mensen met voet- of enkelklachten. Deze klachten kunnen ontstaan door het afwijkend functioneren van de voeten, een afwijkende voetstand, overbelasting, of een (sport)blessure.

Voetproblemen leiden ook vaak tot knie-, heup-, en/of rugklachten. Dan is een podotherapeut in staat door middel van een uitgebreid onderzoek de oorzaak van die klachten achterhalen en die klachten te verminderen of op te heffen.

Ook kunnen huid en nagels worden behandeld, indien er sprake is van een pathologie of als de klachten niet door de (medisch)pedicure verholpen kunnen worden.

Welke klachten behandelt een podotherapeut?

Een podotherapeut kan uitkomst bieden bij de volgende klachten:

  • Standafwijkingen van de voeten
  • Standafwijkingen van de tenen of nagels
  • Voetklachten als gevolg van overbelasting
  • Blokkades in voet of beengewrichten
  • Begeleiding na voetoperaties
  • Knie-, heup- en/of rugklachten als gevolg van een verkeerde voetenstand en/of looppatroon
  • (Sport)blessures
  • Ingegroeide teennagels
  • Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming
  • Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen
  • Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen
  • Specifieke voetproblemen en preventieve zorg bij diabetes mellitus
  • Specifieke voetproblemen bij reumatoïde artritis

De binnen de podotherapie gehanteerde therapie bestaat uit het toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals schoen- en/of voetverzorgingsadviezen, ortheses, schoen- en zoolcorrecties, etc. Maar ook uit het opheffen van blokkades in gewrichten door middel van manuele therapie, tapings en andere voorlopige therapieën.

Paramedisch beroep

Podotherapie is een paramedisch beroep, welk is opgenomen in artikel 34 van de wet BIG. De bevoegdheid tot het voeren van de titel podotherapeut is voorbehouden aan degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geaccrediteerde HBO-opleiding (met bachelor degree) voor podotherapeuten hebben afgerond. Hiermee is de beroepstitel wettelijk beschermd en mag iemand zich dus niet ‘zomaar’ podotherapeut noemen.

Om de kwaliteit van de podotherapeutische zorg te waarborgen zijn er verschillende eisen waar de podotherapeut aan moet voldoen, zoals nascholingen en hygiëne-eisen, en tevens moet de praktijkruimte aan bepaalde minimale inrichtingseisen voldoen.


De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) ziet er op toe dat haar leden zich hier aan houden. Ook worden podotherapiepraktijken elke 5 jaar gecontroleerd om te kijken of de werkwijze is zoals vereist. Als de praktijk hieraan voldoen ontvangt de praktijk een kwaliteitskeurmerk. Bij Podotherapie Cranendonck is dit het geval.

nvvp-logo
Kijk hier voor meer informatie over de NVvP

Kwaliteitsregister Paramedici

Voor alle paramedisch beroepen is er een ‘Kwaliteitsregister Paramedici’. Dit kwaliteitsregister zorgt voor kwaliteitsbewaking van paramedische beroepen. Het ziet er op toe dat paramedici voldoen aan een aantal eisen betreffende opleiding, werkervaring en verplichte nascholing. Uiteraard is ook Podotherapie Cranendonck hierbij aangesloten.

kp-logo
Kijk hier voor meer informatie over het Kwaliteitsregister Paramedici

Hieronder is mijn ‘digitale KP sticker’ te zien. Dit is het actuele, persoonlijke en online bewijs van mijn ‘Kwaliteitsregistratie voor Paramedici’ in het register voor podotherapeuten.


PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost-Brabant)

Ook is Podotherapie Cranendonck aangesloten bij PoZoB (Praktijkondersteuning Zuidoost-Brabant). Zorggroep PoZoB richt zich actief op het verbeteren van de eerstelijns zorg voor patiënten met een chronische, psychische of ouderdomsaandoening. Samen met huisartsen, zorgverleners en zorgverzekeraars ontwikkelt en implementeert PoZoB vernieuwende ketenzorg. Zorg met persoonlijke aandacht voor de patiënt. Zorg op basis van een compleet, goed afgestemd en persoonsgericht behandelplan. Kortom, zorg waarbij de patiënt steeds centraal staat. Wat betekent dit voor u als patiënt?:

  • U, als patiënt, staat centraal
  • Zorg afgestemd op uw wensen en behoeften
  • Betere informatie en afstemming tussen alle betrokken zorgverleners
  • Één aanspreekpunt: de praktijkondersteuner

Informatie over de kosten van een zorgprogramma vind u hier.

pozob-logo
Kijk hier voor meer informatie over PoZoB
Deel viaShare on Facebook
Facebook
0Email this to someone
email